To su najteže psihičke posledice alkoholizma, gde osoba ulazi u stanje psihoze provocirane alkoholom, što zahteva hospitalizaciju i adekvatan tretman.

1. Patološko napito stanje

Osoba se odjednom, naglo, bez prethodnih znakova upozorenja, nađe u stanju sužene svesti, konfuzije, izrazitog straha sa pratećim užasavajućim vizuelnim halucinacijama. Može se javiti i nakon malih količina pića i kod onih koji nisu alkoholičari. Tada je osoba često u strahu za svoj život i boreći se može prouzrokovati dodatne posledice.

2. Delirijum

Nastupa postepeno i nakon dugotrajne konzumacije velikih količina pića. Nesanica i jak strah su glavna obeležja ovog stanja koje se javlja u večernjim satima. Halucinacije postoje u svim sferama (vidne, slušne, taktilne), jako su neprijatne i vrlo žive (zveri, bube, miševi, zmije). Osoba je dezorijentisana i sugestibilna, temperatura je povišena i celo telo se trese uz preznojavanje.

3. Demencija

Moždane ćelije propadaju zbog alkohola i mozak znatno brže stari. Problemi sa pamćenjem su vrlo izraženi što otežava svakodnevno funkcionisanje. Na kraju, alkoholičari nisu u stanju da se brinu o sebi, ne prepoznaju osobe i okruženja i potpuno su zavisni od tuđe brige i nege.

4. Patološka ljubomora

Kod višegodišnjeg pijenja javlja se ljubomora do razmera sumanutosti. Alkoholičar prati svoju suprugu i kontroliše je, pregleda njen intimni veš, telefon, tašnu, stalno je u potrazi za dokazima o neverstvu i pripisuje joj neverstvo sa raznim ljudima iz okruženja. Takođe i ucenjuje suprugu da će prestati ukoliko ona prizna neverstvo.

5. Alkoholna padavica

Dramatični epileptični napadi, ili serija njih karakterišu ovo stanje. Naročito je opasno zbog mogućih povreda pri padu i potencijalnog gušenja.