Zablude i istine o alkoholu

  • Alkohol nije droga i bolje je konzumirati alkohol nego ilegalne droge. Alkohol je psihoaktivna supstanca. To što je legalan ne znači da je manje štetan od ilegalnih droga. Zavisnost od alkohola jedan je od najvećih zdravstvenih problema u svetu, a šteta koju zavisnici od alkohola i oni koji povremeno prekomerno piju čine društvu, uzima sve veće razmere.
  • Nekoliko pića dnevno ne može nikog povrediti. Ljudi koji žele obmanuti sebe veruju da je pijenje uvek u redu. Ovo može biti u redu za neke ljude koji umereno piju svaki dan jedno ili dva pića. Za druge, jedno piće može da ih gurne preko ivice, naročito ako su alkoholičari ili na granici alkoholizma ili su alergični na alkohol.
  • Alkohol opušta i smanjuje stres. Alkohol se često koristi kao sredstvo za „sakrivanje“ stresa ili bola koji se doživi zbog nekog problema. Međutim, dok pijemo, alkohol povećava količinu adrenalina i na taj način povećava nivo stresa. Mi se možemo osećati opušteniji kada pijemo alkohol, ali organizam zapravo doživljava dodatni stres.
  • Male količine alkohola neće narušiti telesne ili mentalne funkcije. Koncentracija alkohola već od 0,02 do 0,04 promila može narušiti memoriju i uticati na rasuđivanje. Na alkohol ne reaguju svi isto i kako će alkohol delovati na pojedinca zavisi od mnogo faktora (težine osobe, uhranjenosti, pola, izloženosti drugim drogama i lekovima, trudnoća, psihičko stanje itd.)
  • Nema kalorija u alkoholu. Tipična zabluda mnogih žena – strogo brojanje kalorija u jelu, a ne obraća se pažnja na piće. Bilo koji alkohol je kalorija, a neuzimanje u obzir ove činjenice utiče ne samo na zdravlje, nego i na figuru. Energetska vrednost alkohola se povećava sa povećanjem stepena pića.
  • Bez alkohola nema zabave. Alkohol nije zabava, nego psihoaktivna supstanca koja menja raspoloženje, ponašanje, emocije. Prosek od 7 pića nedeljno tokom dužeg razdoblja izaziva neurološke i bihejvioralne poremećaje. Zabavljati i provoditi se može i bez alkohola, uz sokove i kafu.
  • Dobro je što sam se naviknuo na alkohol, sad mogu više popiti i teže se napijem. Cenu toga što ćeš moći više popiti u društvu i biti pribraniji od drugih nakon iste količine alkohola, platiće tvoja jetra. Ako često piješ i trebaju ti sve veće količine alkohola da se napiješ, znači da si razvio toleranciju, a tvoja jetra radi preterano da bi izlučila sav taj alkohol iz organizma. Tolerancija takođe znači i da si možda prešao granicu između povremenog društvenog pijenja i zavisnosti od alkohola. Razmisli o svojoj navici pijenja alkohola.