Alkoholizam kod mladih sve učestaliji u mnogim evropskim zemljama, a pažnja javnosti uglavnom je usmerena samo na vidljive negativne posledice.

Bez obzira na sve zabrane, mladi pronalaze način da dođu do žestokih pića, ne razmišljajući baš nimalo o posledicama koje alkohol ostavlja.

Da je opijanje osamnaestogodišnjaka i nešto starijih tinejdžera problem većine zemalja, pokazuje i istraživanje nedavno sprovedeno u Španiji.

– Opijanje mladih dugoročno uništava pamćenje, tvrde španski naučnici ističući da preterano konzumiranje alkohola otežava izgradnju novih sećanja. Preteranim konzumiranjem alkohola, mladi neće zaboraviti samo ono što se desilo prethodne večeri, već i dan pre opijanja. To je zato što je hipokampus, područje u centru mozga, vrlo osetljiv na uticaj toksina koji se oslobađaju iz alkohola. Hipokampus, inače, igra ključnu ulogu u učenju i pamćenju.

Rezultati istraživanja, sprovedeni sa španskim studentima od osamnaest do dvadeset godina, pokazuju da opijanje utiče na deklarativnu memoriju.

Ona je oblik dugoročnog pamćenja, koji, usled konzumiranja alkohola, postaje oslabljen, pa studenti imaju problem sa usvajanjem informacija koje im se prenose usmeno – objašnjava dr Marija Parada sa španskog univerziteta Santjago de Kompostela

Do ovog zaključka došli su na osnovu ponašanja studenata obuhvaćenih istraživanjem.

Studenti su podeljeni u grupu suzdržanih i onih koji su konzumirali alkohol. Potom su obe grupe podvrgnute neuropsihološkim procenama, koje su uključivale memorisanje vizuelnih i verbalnih iskustava.

 

Ispostavilo se da postoji jasna povezanost između konzumiranja alkohola i smanjene sposobnosti da se usvoje nove verbalne informacije.