+381 (0)21 63 39 812

Telesne posledice alkoholizma

Alkohol narušava fizičko zdravlje osobe, u manjoj ili većoj meri, zavisno od samog načina pijenja (dužine, vrste pića i količine), opšteg stanja organizma, naslednih osobina i sklonosti osobe ka pojedinim oboljenjima.

Što se tiče spoljašnjosti neki alkoholičari deluju neuredno, sa podbulošću lica, crvenilom i kapilarnim crtežima, zakrvavljenim očima. S druge strane, i one preterano uredne osobe, upadljivo uredne, zapravo mogu biti alkoholičari.

Što se tiče unutrašnjih organa alkohol oštećuje mnoge od njih, naročito organe sistema za varenje i one uključene u procese eliminacije alkohola, ali i nervni sistem.

Može doći do zapaljenja sluzokože jednjaka, pa čak i raka.

Sledeći u nizu je želudac, gde takođe može doći do zapaljenskih procesa (gastritisa), ili pak razvoja čireva (ulkusa).

Alkohol dalje putuje do creva, gde je usled oštećenja sluzokože zbog alkohola onemogućeno dovoljno upijanje hranljivih materija iz hrane, što dodatno narušava zdravlje na više nivoa (nedostaci vitamina i minerala, zatvori, dijareje, itd.).

Jetra kao laboratorija organizma, zadužena između ostalog i za preradu alkohola, strada na više načina. Tako može biti uvećana i zamašćena (hepatoza), ili može doći do nepovratnog oštećenja i odumiranja tkiva (ciroza).

Takođe je ugrožen i pankreas, što može dovesti do dijabetesa.

Srce biva opterećeno usled oštećenja drugih organa i iscrpljuje se u naporima da dopremi krv do svih delova tela.

Krvni sudovi zbog alkohola postaju krti, što povećava rizik od pucanja.

Strada i nervni sistem, jer alkohol ubrzava izumiranje nervnih ćelija koje se ne mogu obnoviti, pa tako dolazi do sušenja mozga. Stradaju i nervna vlakna na periferiji, odnosno u rukama i nogama, što dovodi do tremora, utrnulosti, bolova, grčeva, gubitka snage.

Kategorija